top
 

Kung-fu

El Kung-fu (xinès simplificat: 功夫, pinyin: gōngfu) es un art marcial de origen xinès.

El terme kung-fu prové dels ideogrames xinesos “Kung” = treball; y “Fu” = ben fet. Així, l’expressió xinesa kung-fu podem traduir-la literalment com a “Treball ben fet” o “Mestria” en el desenvolupament de l’art. Aquest terme s’utilitza habitualment per referir-se a l’art marcial xinès tradicional (també conegut com a boxa xinesa).

El Kung-fu es considerat com l’origen de les arts marcials. Els seus inicis daten de principis del segle VI quan Bodhidarma, monjo budista hindú, va arribar al Monestir de Shaolin (Xina) per difondre el budisme Chan (Zen). Bodhidarma, DaMo (“TaMo”) en xinès, va observar que la dèbil forma física dels monjos shaolin dificultava la seva concentració i els va instruir en una sèrie d’exercicis físics anomenats “Les 18 mans de LoHan”. Aquest exercicis van derivar en altres i així es van establir les bases del kung-fu.

Mitjançant l’observació de la natura (especialment del comportament de lluita dels animals) es van adoptar moviments que van donar origen als diferents estils de kung-fu.

El kung-fu te una marcada influència de les doctrines budista i taoista, destaquen els principis de respecte a la natura, als semblants i a sí mateix. També es va enriquir dels coneixements de la medicina tradicional xinesa.

El kung-fu es caracteritza per la combinació de moviments fluïts i suaus amb moviments forts i rígids manifestant l’equilibri entre el Yin i el Yang.

D’aquesta forma, als estils externs el factor predominat de la potencia resultant és la velocitat del moviment. Així mateix, al kung-fu (com a origen de les arts marcials) podem trobar qualsevol tipus de tècnica: cops de mans, cops de peus, pressions, projeccions, luxacions, estrangulacions, lluita al terra,... També es contempla el maneig de les armes tradicionals xineses. 
Avís legal